×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-05-14  

Staffan Werme (FP), från lokalpolitik till EU-politik.

Staffan Werme (FP), från lokalpolitik till EU-politik.

I fortsätter med våra snabb porträtt av lokala kandidater till EU parlamentet och nu är det dags för Staffan Werme (FP) ett inte helt okänt namn i Örebropolitiken.
Staffan Werme har lämnat den kommunala politiken och höjt sin blick till EU i stället.


I fortsätter med våra snabb porträtt av lokala kandidater till EU parlamentet och nu är det dags för Staffan Werme (FP) ett inte helt okänt namn i Örebropolitiken.
Staffan Werme har lämnat den kommunala politiken och höjt sin blick till EU i stället.

Vem är Staffan Werme?
- En 55-årig numera fårbonde ute i Fällersta.

Vad vill du se för förändringar i EU:s klimatpolitik?
- Jag tycker att det framför allt är två saker som vi måste göra, det ena är det att man måste införa en gemensam Europeisk koldioxidavgift som ska gälla allt och alla, det är liksom grunden för att över huvud taget få ner koldioxidutsläppen kontinuerligt.
Det andra är att EU har infört något som heter utsläppsrättigheter och det innebär att man sätter liksom en bubbla över EU, så här mycket får man släppa ut och sedan delar man upp den bubblan och så får företag köpa de där och de är så billiga så att de spelar liksom ingen roll, de styr inte över huvud taget, det som man borde göra det är att höja priserna på de här utsläppsrättigheterna.

Vad är den viktigaste frågan för att få en giftfri miljö?
- Ja, egentligen handlar det om att det finns redan nu en Europeisk lagstiftning som heter Reach som säger att om du tillverkar ett kemikaliskt ämne som du sedan vill släppa ut i en vara eller på andra sätt så måste du se till att det där ämnet kontrolleras och sedan måste det registreras, men du måste tillverka väldigt mycket av det där ämnet för att du ska landa in i den där lagen och sedan ska du inte heller kontrollera om det här ämnet, hur det här ämnet samverkar med andra ämnen, så den där lagen är ganska luddigt skriven, den måste skärpas jätte mycket och det skulle till exempel innebära att sådana där ämnen som man har märkt nu i plaster i flaskor som spädbarn ska ha som nappflaskor, att de inte skulle kunna komma ut på marknaden, så att skärpa reglerna för gifter i EU över huvud taget, kemikalier.

Vad vill du se för förändringar i miljöpolitiken?
- Ja, i miljö över huvud taget handlar ju väldigt mycket om, det handlar om klimat, det handlar om gifter och för mig handlar det också väldigt mycket om naturvård.
Jag har just blivit biodlare igen, jag har två stycken samhällen hemma hos mig sedan en vecka och de har jag där hemma av två skäl, det ena är naturligtvis att det är roligt att få honung hemma, men det andra är det att humlor och bin håller på att utrotas i Europa, inom stora områden och har vi inte humlor och bin så får vi inte grönsaker som fungerar till exempel och så ser det ut på många olika, hur ser det ut i haven, fiskar håller på att utrotas, hur ser det ut i skogarna alldeles för många djur och även växter håller på att utrotas så att om det går för långt då så skakar hela, då vet vi inte vilket samhälle vi är på väg in i, om det här samhället över huvud taget kommer kunna att fungera.

Varför ska man rösta på Staffan Werme?
- Vill man ha ett stabilt klimat, vill man ha en giftfri miljö, vill man ha en naturvård där mångfalden finns då ska man rösta på mig.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar