×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Örebros första pumptrackbana invigd.


Vivallakullen invigd efter en stor upprustning.


Jonas Sjöstedt och Malin Björk på Örebrobesök.


Jan Björklund besökte valstugan på Stortorget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-06-05  

RUM festivalen i Örebro.
© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com Idag första juni var det invigning av RUM festivalen som anordnas av Riksförbundet Unga Musikanter.

Dagen började klockan 16 på Stortorget med Finspångs skolmusikkår de följdes av Blåsträngar & Singsongs också från Finspångs musikskola.
Finspångs skolmusikkår består av 30 medlemmar som har en blandad repertoar av både march och underhållnings musik.
De gjorde ett bra framträdande och det var trevligt att höra march musik på Stortorget under eftermiddagen.

Blåsträngar består av en blandad orkester med både blås och stränginstrument, de startade repertoaren med lite Irländsk musik bland annat Danny boy.
Dirigent till båda orkestrarna var Lena Gustavson.

På Våghustorget var det The Big Sound från Västerås som var först med att spela, de spelade flera gamla favorit låtar bland annat Se you later aligator, helt klart musik som många har svårt att stå still när de hör. Speciellt de riktigt unga i publiken ville inte vara stilla under musiken.

Efter the Big Sound var det dags för Linköpings skolmusikkår tillsammans med Linköpings Show- & Paraddrill.
Både tjejerna och musikkåren är duktiga så vi såg fram emot att se tävlingen mellan de olika musikkårerna som är på lördagen.
Jag uppskattade att de spelade Police Accademy March alltså titel låten från Polisskolan filmerna.

Klockan 20 var det dags att marschera från Olof Palmes torg till Stortorget och först i marschen gick armens trumkår.
Armens trumkår passade på att bjuda på musik medan alla väntade på att det var dags för avmarsch, det var många som stannade till på vägen förbi och lyssnade. Det jag tyckte var roligast var de som blev passerade på vägen till Stortorget, många verkade inte tro sina ögon riktigt när det kommer en stor parad på Drottninggatan.

På Stortorget var det sedan invigning som började med ett uppträdande av Armens trumkår och fortsatte med tal från scenen.
Vid en tävling om vem som skulle få tända tuban som är festivalens tecken, blev det svårt att svara rätt på vilka filmer det var citat hämtade ur. Men det löste sig med att den minsta av killarna fick äran att tända tuban.

Som avslutning var det dags för Hoven Droven att spela. Hoven Droven spelar svensk folkmusik och passade in riktigt bra som avslutning på en dag i musikens tecken.

© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Lördag andra juni var det dag två av RUM festivalen, vi koncentrerade oss på marschen som avgick från Olof Palmes torg klockan 10:30 sedan var det en ny orkester ungefär var fjärde minut.

Först ut var Mariestads blåsorkester med drill, sedan följde Finspångs skolmusikkår tillsammans med Slottsbrons drillflickor och Åtvidabergs drill, Linköpings skolmusikkår med Linköpings Show & Paraddrill, Mjölby ungdomsmusikkår och sist ut var Armens musikkår. Om det är någon som inte vet vad drill är så kan vi passa på att berätta att det är tjejerna som går före och/eller efter orkestern när det är marsch, drill är närbesläktat med cheerleading och är underhållande att titta på, vi är imponerade av de tjejer som var med under dagens marsch samt av de olika orkestrarna. Alla är väldigt duktiga och vi skulle inte vilja vara domare i en sådan tävling, kan inte vara ett lätt jobb.

Senare på eftermiddagen var det hårdrock och punk som gällde från scenen på Järntorget.
Vi missade tyvärr första bandet på scen och kom inte förrän på slutet av Max music, men det vi han höra gjorde att vi gärna vill höra mer. Max music är ett cover band som spelar musik från 70 80 och 90-talet roligt att se att de hade besök av militärer på scen som hjälpte till att spela.

Från pop till blues kan vara en tvär vändning ibland men funkade utmärkt på Järntorget under lördagen. Blues inslaget stod NIA för ett Örebro baserat band som spelar blues av hög klass.

Det var variation på musiken i alla fall The group delusion spelar rock och lockade en hel del att stanna och lyssna på vägen förbi Järntorget. Därefter var det dags för punkmusik med Subwaste. Blixtlås var ett annat punkband som drog publik och det förstår vi eftersom vi också gillade deras musik, punken lever och frodas i Örebro.

Fakie for nothing gjorde en bra spelning och drog tämligen mycket publik, det blev gratis demos också vilket är ett väldigt smart trick för att bli hörda, det märks att många har hört talas om dem och blivit nyfikna, samtidigt som de verkar ha en skara trogna fans redan nu.
Lycka till i framtiden killar.

Ett band som tagit sig från Linköping till Örebro för att spela var The grand trick som spelar rock inspirerad av bland annat 1970 -tals band, ni som saknar hårdrocken från 1980-talet borde uppskatta The grand trick. Hoppas att gruppen kommer tillbaka till Örebro igen.

Enemy of my enemy är också ett band som lockar publik, grabbarna har en trogen publik verkar det som, en hel del som bara dök upp för att höra dem.

© 2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com Supercilium var nästa band som spelade och fick värma upp publiken, bland annat tjejerna på bilden, inför Molly`s gusher. Molly`s gusher har släppt tre skivor och spelat för stora publiker ute i Europa så det var kul att få se dem i Örebro.

Trevligt initiativ att ha en rock/punk scen på Järntorget, speciellt som det nästan bara var Örebro band som spelade, hoppas att RUM festivalen fortsätter med det.

Idag söndag var det final på RUM festivalen i Örebro.
Avslutningen började klockan 14:00 efter att ha föregåtts av lite olika aktiviteter så som visning av några av de workshops som varit igång under helgen.
Avslutningen inleddes av Linköpings ungdomsmusikkår med drill.

Konferenciererna inledde avslutningen från scenen med att tala om att de var väldigt imponerade av alla ungdomar som spelat i helgen, de hade varit runt och lyssnat på så många de hunnit med vilket lett till att de varit för länge i solen, men det var värt att bränna sig för att få höra alla duktiga musiker.

Roligt att se att de gula buffarna som deltagarna fått kommit till användning på en massa olika sätt, såg till och med någon som hade den som tubtopp.
Efter inledningstalet av de två kvinnliga konferenciererna så var det dags att höra mer av Linköpings skolmusikkår och drill.

Under Rum festivalen så var det även massor med tävlingar runt om i hela staden, De flesta resultat var redan upplästa efter respektive tävling, men det fanns ett par kvar och det var för blåsorkestrarna.

Martin Lindor var den som delade ut priser.
När det gäller blåsorkestrar finns det tre olika grenar att tävla i och här kommer vinnarna för respektive gren.

 • March:
 • Mjölby ungdomsmusikkår
 • Konsert:
 • Lunds symphonicband
 • Underhållning:
 • Linköping ungdomsmusikkår
 • Tre kamp:
 • Lindköpings ungdomsmusikkår

  Örebro tog även hem en seger genom att Risbergskasungdomskör vann kör tävlingen för pojkar upp till 20 år.
  Körtävlingen för pojkar upp till 15 år vanns av Lunds gosskör.

  Som avslutning var det tänkt att Viba Femba skulle spela men de var tyvärr tvungna att ställa in på grund av sjukdom istället var det Gunhild Carling family som spelade, det blev en rolig och helt passande avslutning på RUM festivalen.

  Vi passade på att prata lite med Anikka Mattson som är den som har ordnat festivalen.
  Vi fick bland annat veta att från att ha varit vart annat år så kommer den antagligen att bli årlig från och med nu, anledningen till att den kommer att bli av nästa år är att då firar RUM 30 år så vi önskar alla som arbetar med planeringen av festivalen lycka till med nästa års upplaga och vi hoppas att den blir lika välbesökt som årets.


  Tillbaka

  Kommentarer:

  2009-12-10 02:18:37   Av:

  meget interessant, tak

  Lämna en kommentar