×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2011-03-09  

Mahitab Ezz El Din hyllad av Landshövding Rose-Marie Frebran.

Landshövding Rose-Marie Frebran tog emot och hyllade Mahitab Ezz El Din.

På internationella kvinnodagen passade Örebros Landshövding Rose-Marie Frebran på att hylla Mahitab Ezz El Din för hennes hjälp till journalisterna i upprorets Egypten. Mahitab Ezz El Din blev inbjuden till slottet för ett informellt möte med Rose-Marie Frebran.

© 2011 Johan Gullberg - knytpunkt.com
3 Klickbara bilder.

Mahitab Ezz El Din överlämnade en tavla som gåva till Landshövdingen.
på bilden syns Landshövding Rose-Marie Frebran, Mahitab Ezz El Din, Anna Roosvall, Stig-Arne Nohrstedt och Sten Renglin.

På internationella kvinnodagen passade Örebros Landshövding Rose-Marie Frebran på att hylla Mahitab Ezz El Din för hennes hjälp till journalisterna i upprorets Egypten. Mahiab Ezz El Din blev inbjuden till slottet för ett informellt möte med Rose-Marie Frebran.

Det känns passande att bjuda in just idag.

Landshövdingen inledde med att talade om att hon tyckte att det kändes passande att bjuda in Mahitab Ezz El Din till slottet just idag, på internationella kvinnodagen och eftersom 8 mars är inte bara är internationella kvinnodagen i år utan det är också fettisdagen så det bjöds på Semla och kaffe under mötet i slottet.

Ingen demokrati om inte internationell media varit på plats.

Rose-Marie Frebran sa att hon inte tror att demokratin hade vunnit i Kairo om inte internationell media på plats i landet och hade kunnat skicka sina reportage vidare ut i världen och en av de som gjorde detta möjligt var Mahitab Ezz El Din från Örebro Universitet.

Stolt över att revolutionen var fredlig och civiliserad.

När Mahitab Ezz El Din började berätta om revolutionen i Egypten lös hela hon upp av entusiasm och glädje över att ha fått vara med och vara en del i en händelse som kommit att påverka hela världen.
Hon berättade om sin tid i Kairo under revolutionen, det hände mycket i Egypten mellan 25 januari och 11 februari när Egyptens president Mubarak lämnade makten.

Mahitab Ezz El Din är stolt över hur revolutionen organiserades och att den var så fredlig och civiliserad.
Kraven som demonstranterna hade var bröd, frihet, värdighet och humanitet och det är berättigade krav från människor, men regimen var allt för arrogant för att se att befolkningen led. De gjorde som de har gjort förut, försökte slå ned demonstranterna med våld, men den här gången hade de underskattat folkets vilja.
Regimen försökte också få journalister att inte rapportera om det som hände, men de lyckades inte tysta dem. De försökte bli av med alla utländska journalister genom att terrorisera dem men de lyckades inte skrämma bort dem.

Ville få ut människors röster.

Mahitab Ezz El Din ville hjälpa till att få ut människors röster och hon ville hjälpa journalisterna med eras arbete, när SVT:s reporter blev knivhuggen ville hon besöka honom, men det var inte möjligt, men hon fick kontakt med SVT:s utsända reporter i Kairo.
Det var kristider för journalister och regimen gjorde sitt bästa för att sprida rädsla för utländska media och det fick en stor del av befolkningen att känna sig obekväm med utländska journalister och där kunde Mahitab Ezz El Din hjälpa till så hon arbetade med SVT:s Kairoreporter för att få ut de Egyptiska rösterna till övriga världen.

Fredlig stämning på torget.

Stämningen på torget var en bra och fredlig stämning, allt var välorganiserat och många kvinnor hjälpte till. Kvinnor ordnade mat som delades ut gratis, några kvinnliga läkare tog hand om de skadade i en klinik de hade ordnat i en byggnad vid torget och många unga kvinnor hjälpte till med att hålla ordning på de som ville in på torget.
Alla fick stå i kö för att bli inspekterade innan de släppte sin på torget och det här var första gången som många inte hade något emot att stå i kö och vänta, det normala i Egypten var att de fick köa för bröd och det var ofta bråkigt i de köerna men så var det inte i köerna in på torget.
Vakterna tittade vem som ville gå in och de kontrollerade också att ingen var beväpnad för att bevara den fredliga demonstrationen.

Kvinnornas roll i Egypten.

Mahitab Ezz El Din berättade också om kvinnors roll i Egypten och även de som är husmödrar hjälper till genom att hjälpa sin man så mycket de kan, vi här i Sverige har ofta en bild av husmödrar som bara sitter hemma och väntar men den stämmer inte, husmödrarna gör så mycket de kan, de tar hand om hushållet och uppfostrar barnen och mycket mer så de år viktiga genom att de avlastar männen och gör så att de orkar kämpa vidare.

Vill inte ha för bråttom med ett val.

Mahitab Ezz El Din hoppas att Egypten inte har för bråttom med att hålla val i landet. Egypten har inga politiska partier, det finns till namnet men de har inga partiprogram och inga uttalade riktningar som de vill gå. De behöver tid på sig för att kunna hålla ett demokratiskt val eftersom de inte är vana vid demokrati.
Mubarak var duktig på att få tyst på alla politiska motståndare det gör att befolkningen inte heller är vana vid demokrati, de har aldrig röstat tidigare och behöver tid på sig för att lära sig hur man gör, men hon är hoppfull att allt kommer att ordna sig på bästa sätt eftersom det finns en stor optimism hos Egyptierna att de ska bygga något bättre.

Global Journalism.

Stig-Arne Nohrstedt, en av grundarna till Global Journalism på Örebro universitet berättade lite om utbildningen och Örebro Universitet är det enda universitet som har en tydligt profilerad och internationell universitetsutbildning om journalistik.
Utbildningen startade 2004 och sedan har det rullat på. Studenterna som går utbildningen kommer från hela världen och de lär mycket av varandra också eftersom alla har olika erfarenheter.

Anna Roosvall, programansvarig för Global Journalism berättade om kursen och att den är väldigt populär.
Klassen som går nu består av 28 personer men de hade över 500 sökande. Studenterna kommer från många håll i världen, just nu finns det elever från bland annat Pakistan, Tyskland, Etiopien och Vietnam.

Elever som kommer utifrån EU måste betala en avgift.

Anna Roosvall passade på att be Landshövding Rose-Marie Frebran om hjälp när det gäller de nya reglerna om att elever som kommer utifrån EU måste betala en avgift för att läsa på svenska universitet. Just deras utbildning om global journalistik är beroende av att de har studenter från hel världen och inte enbart från EU att få ett krav på avgift kommer göra att elevantalet minskar och det skulle äventyra kvaliteten på utbildningen.

Kanske en kommande tradition.

Det här var första gången som Landshövdingen hedrade någon på internationella kvinnodagen berättade Sten Renglin, presschef Länsstyrelsen Örebro, men de har redan pratat om att göra det till en årlig tradition. Oftast när Landshövdingen hedrar någon person som har gjort något speciellt så gäller det en sportprofil av något slag, men det här var något helt annat och det här kan vara början på en ny tradition.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar