×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2009-03-27  

Nere på jorden

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Rebecca Forsberg, regi och koreografi.

Bilder ur Lena Anderssons ungdomsdrama Nere på jorden.
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Nere på jorden är Länsteaterns ungdomssatsning för våren. Dramat som är 1 timme och 10 minuter behandlar frågor om klass, etnicitet och religion ur ett ungdomsperspektiv.
Vi hälsades välkomna av Thomas Dahlberg t.f Teaterchef på Länsteatern och sedan berättade regissören Rebecca Forsberg lite om pjäsen vi skulle få se delar ur.

Rebecca Forsberg berättade att hon tyckte att det var en ära att få regissera Lena Anderssons andra drama, Länsteatern i Örebro satte även upp den första, Vinter snart, som handlar om vad det är att vara Svensk.
Nere på jorden följer lite samma tema men lite mer ur ett undgomsperspektiv och frågorna som behandlas får inga svar, utan svaren får man stå för själv enligt Rebecca Forsberg.
I Nere på jorden är det två unga tjejer som står i fokus, trots olika bakgrunder blir de vänner med allt det innebär av förutfattade meningar och diskussioner.

Elin som bor med sin ensamstående mamma och kommer från knappa förhållanden med mamma som arbetar i grönsaksdisken på ICA och Nour kommer från ett välbärgat hem med en mamma som är läkare och en pappa som är forskare.
Elin vill plugga vidare trots att mamma och hennes pojkvän inte blir direkt överlyckliga över stipendiet till USA.
Nour har stora krav hemifrån att studera till läkare.

Scenen där Elin kommer och ska berätta för mamma om stipendiet är stark och visar tydligt hur lätt det kan bli fel när två människor som ser på världen ur olika perspektiv ska prata. Elins mamma Jeanette tycker att Elin ska bli mer vanlig och skaffa en pojkvän i stället för att åka till USA och bli märkvärdig.

Samtalen mellan Elin och Nour visar hur mycket förutfattade meningar vi oftast bär runt på och hur vi skickar de vidare till våra barn, som när Nour säger att det spelar ingen roll hur mycket Elin studerar för det är ändå ingen mening eftersom hon inte har välutbildade föräldrar.

Elin spelas av Linda Lönnerfeldt, Nour spelas av Bahareh Razekh Ahmadi och deras samspel är riktigt bra, de får det att verka trovärdigt när de agerar på scen.
Tanken är att pjäsen i första hand ska ses av skolelever i årskurs 7 - 9 och det kan säkert bli en hel del diskussioner i skolan efter teaterbesöket, men dramat skulle vara lika viktig för alla som arbetar med ungdomar eller barn, just det att hur mycket av våra egna åsikter och fördomar för vi vidare utan att tänka på det.

Till dramat hör även en webbplats som är tänkt att användas som diskussionsforum bland annat, på webben kan både lärare och elever hitta mer information och diskutera olika frågor, det finns även studiematreal för lärare även om den officiella starten för webben är 31 mars samma datum som dramat har premiär så finns den redan uppe på nätet även om allt inte finns på plats än så går den bra att använda för bakgrundsinformation innan eller efter att man sett dramat.

Rebecca Forsberg som är regissör för Nere på jorden kommer från Kista teater och pjäsen är ett samarbete mellan Örebor Länsteater och Kista teater, Rebecca Forsberg sa under hennes inledning att det viktiga är våra olikheter eftersom det är de som får oss att utvecklas som människor. Hon vill att pjäsen ska ge mod åt publiken, mod att kanske gå sin egen väg oavsett vad omgivningen tycker.

Nere på jorden spelas av fyra skådespelare, Malin Berg Jeanette mamma till Elin, Linda Lönnerfeldt- Elin, Bahareh Razekh Ahmadi -Nour och Anders Hambraeus som spelar två olika roller, både Jesus och Jeanettes pojkvän.

Även om dramat har sitt huvudsakliga fokus på Elin och Nour så är de två birollerna viktiga för att få en dialog på ett annat plan. Den vuxna kritiken av ungdomars planer får de med tydligt och klart, att du ska inte försöka göra dig bättre än du är och vad är det för fel på att vara en vanlig arbetare, den synen finns på många ställen hos oss vuxna oftast utan att vi ens tänker på det, därför är det bra att den kommer fram i pjäsen och att ungdomar får se att alla vuxna inte tänker likadant.

Nere på jorden är välspelad och dramat kommer att gå på turné till Lindesberg och Hallsberg för att till slut spelas i Kista på Husby träff.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar