×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-09-26  

Dofter på gott och ont.

style="width:241px;"> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Eva Millqvist arbetar på Sahlgrenska
sjukhuset och Kärnsjukhuset i Skövde.
Hon forskar om doftöverkänslighet.


TRP-receptorer

Det finns ett flertal olika TRP-receptorer i kroppen, drygt 30st.
TRP-receptorerna är en del av vårt nervsystem som är ansvarigt för en stor del av det vi normalt förknippar med känsel.
Flera av TRP-receptorerna reagerar på olika typer av påverkan. TRPV1 reagerar t.ex. på värme, samtidigt reagerar TRPV1 också på capsaicin som bland annat finns i chilifrukter och det är den reaktionen som ger den brännade känslan som frukten ger.

Blind fluga ledde forskare framåt
Baruch Minke, professor vid universitetet i Jerusalem upptäckte under försök med muterade bananflugor att det fanns en som betedde sig något annorlunda mot de övriga. En undersökning visade att den blev förblindad några sekunder efter att en lampa tänds men att den återfick synen efter någon minut i mörker.

efter närmare 20 års forskning visade sig att flugor med det beteendet saknade det som fick heta TRP-receptorer.
Forskningen utvidgades till att omfatta däggdjur och sedan dess har kunskaperna om TRP-receptorer ökat dramatiskt.

Under torsdagen hälsade Ewa Rüden, Eva Millqvist välkommen som föredragshållare i en föreläsning om doftöverkänslighet.
Eva Millqvist arbetar på Sahlgrenska sjukhuset och Kärnsjukhuset i Skövde och forskar om doftöverkänslighet.

Eva Millqvist inledde sin föreläsning med att tala om att vi alla föds med flera sinnen varav luktsinnet är ett av de viktigaste. Luktsinnet har även stor betydelse för smaksinnet då mycket av det vi upplever som smak faktiskt kommer genom lukt. Det inte många vet är att vi har ett luktsinne som sitter högst upp i näsan och ett kemiskt luktsinne som sitter längre ner i näsan och det är det kemiska luktsinnet som gör att våra ögon rinner när vi hackar lök.
Det kemiska luktsinnet reagerar senare än det andra luktsinnet och Eva Millqvist tror att de som är överkänsliga för dofter tror att de har sänkta trösklar i det kemiska luktsinnet.

Parfymer uppstod av naturliga dofter och rökelse är en av de äldsta sätten att sprida dofter och används fortfarande på många ställen. Parfymer handlar om mycket mer än rökelse eller att vilja lukta gott, nu är det mesta parfymerat, bilar är starkt parfymerade och det går att köpa doften ny Jaguar om bilen börjar tappa den nyinköpta lukten.

Doftsättning av produkter har ökat lavinartat de senaste åren och det är fler och fler produkter som blir doftsatta, plast förpackningar luktar inte så trevligt och därför doftsätts de för att få konsumenterna att handla.
Nya kläder är ett annat exempel som Eva Millqvist tar upp, kläder tillverkas ofta i Kina och sedan transporteras de med båt till oss och måste därför behandlas med antimögel medel som inte luktar gott och för att dölja det så parfymeras kläderna kraftigt, det har nog de flesta känt inne i klädaffärer när de håller på att packa upp varor.

En modenyck som kan ställa till med stora problem för doftöverkänsliga är doftljusen som finna att handla i nästan alla butiker nu, de har ofta en kraftig doft som kan göra den känslige sjuk, men det börjar väckas en medvetenhet om problemet.

Men som tur är så är vi inte så utsatta i Sverige idag, tänk tillbaka 10-15 år så var det mycket värre med till exempel rök från cigaretter. Eva Millqvist berättar att när hon läste till läkare så röktes det på sjukhusen och ingen tänkte på det, nu så få man röka utanför men inte inne på sjukhus och det är en stor förbättring för de som är känsliga för dofter men det finns fortfarande mycket att arbeta med inom sjukvården på den fronten.

SHR (sensorisk hyperreaktivitet) är en sjukdom mot doftande ämnen och enligt Eva Millqvist bedrivs det inte så mycket forskning innom detta ämne som det kanske skulle behövas och det finns en tendens inom läkarkåren att allt de inte vet orsaken till är psykiskt, men Eva Millqvist håller inte med utan anser att den psykiska biten hos SHR patienter inte är värre än hos andra grupper.

Det är även vanligt att patienter med SHR får diagnosen astma, men det är egentligen två olika sjukdomstillstånd även om symptomen är likartade och en del av SHR patienterna även har astma.
SHR patienter påverkas mycket av sin sjukdom och de som är särskilt känsliga kan bli isolerade i sina hem då de inte vågar gå ut. SHR är vanligast hos kvinnor och endast 30% av patienterna är män.

Eva Millqvist har även forskat om SHR och i ett av forskningsprojektet upptäckte de att även om doften inte kommer åt vare sig näsa eller mun så reagerar ögonen på patienten så att det ändå blir en reaktion på doften.
De vet inte anledningen till varför vissa drabbas av SHR men de vet att problemet är vanligt, cirka 30 % reagerar på starka parfymer, men det betyder inte att det är 30% som är sjuka, de flesta har någon gång reagerat på en stark lukt och vet hur det är.
Idag finns det ingen medicin mot SHR men forskningen om TRP-kanaler verkar lovande, men forskning går sakta och det kommer att ta tid innan patienter kan ta del av forskningen på något praktiskt sätt. Eva Millqvist tycker att forskning om SHR är inte riktigt blir tagen på allvar och att till exempel astma forskningen gynnas mycket mer trots att det där idag finns bra mediciner, vilket det inte gjorde för 20 år sedan. Nu verkar det däremot vara på väg att svänga säger Eva Millqvist också.

Eva Millqvist talade också om att hon varit med i en arbetsgrupp som har tagit fram riktlinjer angående dofter och tobaksrök inom hälso och sjukvården i Västra Götaland.
Riktlinjerna går ut på att de som arbetar inom hälso och sjukvård inte ska använda starkt parfymerade produkter och likaså att få patienter och besökare att inte använda starkt parfymerade produkter inför besök inom vården. Det gäller produkter som till exempel tvätt och sköljmedel där doften sitter kvar länge i plaggen och som då kan orsaka problem för den som är känslig för dofter. Riktlinjerna är i nuläget ute på en remissrunda i Västra Götaland och beslut väntas första oktober.
Om riktlinjerna antas så tycker Eva Millqvist att det borde knytas forskare till projektet för att granska genomförandet och följa upp projektet över tid, men det skulle bli ett kostsamt projekt och det är inte säkert att någon vill ta det ekonomiska ansvaret, men forskningen skulle vara viktig och det här är ett pilotprojekt som Västra Götaland skulle vara först med i världen.
Eva Millqvist blev avtackad för sitt anförande av Ewa Rüden och fick en ljuslykta som minne

Den här föreläsningen med Eva Millqvist skulle säkert många ha haft nytta av att höra och vi hoppas att hon har tid att komma tillbaka till Örebro i framtiden och då ha en föreläsning som lockar en större publik.



Du kan hitta mer information om Astma
och Allergiförbundet i Örebro på deras
hemsida. Astma och Allergiförbundet
i Örebro

Tillbaka

Kommentarer:

2008-10-28 22:42:52   Av: Lena Lörne

Var på Ewa Millqvista föreläsning i Södertälje i våras.
En mycket givande stund. Bra få föredraget på pränt.
Känner stort behov att skriva ut och visa upp för oförstående. är så himla \"trött\" på upplysa och ändå inte få förståelse.

Mvh Lena

2008-12-10 07:57:04   Av: Ewa Rüdén

En suverän föreläsning. Ewa är underbar som läkare och föreläsare.
Jag vill komma i kontakt med Lena som skrivit en komentar.
Hälsaningar Ewa Rüdén

Lämna en kommentar