×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-09-12  

Left at heart, en politisk efterfest till Live at Heart.

Left at heart, en politisk efterfest till Live at Heart.
Vänsterpartiet ordnade en efterfest till Live at Heart på Våghustorget och det blev en eftermiddag med mycket politik och mycket riktigt bra musik.
Live at Heart är svårt att missa om du är Örebroare eftersom staden fylls av musiker och att det är valår är också svårt att missa eftersom överdelen på Stortorget har blivit förvandlat till ett valtorg och under söndagen så arrangerade Vänsterpartiet Left at Heart på Våghustorget.

28 Klickbara bilder.

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com Musiken och intervjuerna.
Några av talen i sin helhet.
Vänsterpartiet ordnade en efterfest till Live at Heart på Våghustorget och det blev en eftermiddag med mycket politik och mycket riktigt bra musik.
Live at Heart är svårt att missa om du är Örebroare eftersom staden fylls av musiker och att det är valår är också svårt att missa eftersom överdelen på Stortorget har blivit förvandlat till ett valtorg och under söndagen så arrangerade Vänsterpartiet Left at Heart på Våghustorget.

Blandad musik och vänsterpolitik.
Artisterna som uppträdde på Left at Heart var några av de som uppträtt under Live at Heart och det var en lika stor blandning den här eftermiddagen som det var under festivalen, eller vad sägs om Stefany June, The Din och David Blair med fler.
Vänsterpartiet i Örebro gjorde också sitt bästa för att få fram sitt politiska budskap genom korta tal mellan musiken och det är rätt smart att lägga in tal när scenen håller på att riggas om, dels har politikerna inte så lång tid på sig att prata så de måste få fram sitt budskap med mindre retorik och sedan hinner många av våra lokala politiker få en stund på scenen.
Huvudtalare den här dagen var Lars Ohly och han var också den som talade längst.

Vänsterpartiet vill återinföra närhetsprincipen i skolan.
Jessica Carlqvist Vänsterpartiet i Örebros första namn på kommunlistan var den som fick inleda Left at Heart och hon talade om välfärden och att Vänsterpartiet satsar på välfärd åt alla oavsett var de bor i landet.
Skolan är också en viktig fråga för Jessica Carlqvist och hon sa bland annat att den svenska skolan håller på att falla isär när duktiga elever samlas på friskolor och de mindre duktiga går kvar på kommunala skolor och det får segregationen att öka i samhället, Vänsterpartiet vill därför ta bort det fria skolvalet och återinföra anvisningsskolor, alltså att elever ska gå i den skola som ligger närmst hemmet.

Sälj inte ut ÖBO:s lägenheter.
Murad Artin (V) talade om att Vänsterpartiet vill se en stark allmännytta och de vill inte se att ÖBO säljer av lägenheter för om ÖBO säljer sina lägenheter till privata bostadsbolag så kommer det i slutänden leda till marknadshyror och det vill inte Vänsterpartiet se.
Bostadsbristen i Örebro och i andra delar av landet leder till att många unga människor inte kan flytta hemifrån och bli självständiga, därför vill Vänsterpartiet se att det byggs fler mindre hyreslägenheter i Örebro och att det också byggs fler små studentlägenheter.

Feminism är viktigt.
Vi fick en intervju med Martha Wicklund (V) efter hennes tal och hon talade om feminismen och anledningen till att hon är medlem i Vänsterpartiet.
Martha Wicklund är med i Vänsterpartiet för att hon tycker att det är viktigt med feminism och att lyfta kvinnan.
Kvinnor är utsatta på många sätt och just Vänsterpartiet har den bästa politiken för att lyfta kvinnan, både ekonomiskt och socialt,berättade Martha Wicklund.
En av de viktigaste frågorna är löneskillnaden och sedan sa Martha Wicklund att 6 timmars arbetsdag skulle underlätta för många kvinnor.
Martha Wicklund berättade att hon vill se 6 timmars arbetsdag för alla men i första hand i kvinnodominerade yrken, en arbetsdagsförkortning skulle vara bra för många olika saker, dels skulle vi må bättre och orka mer och sedan skulle det ge fler människor chansen att få ett arbete.

Lars Ohly han med de flesta områden.
Lars Ohly (V) han med de flesta områden i sitt tal och han startade med att säga att nu är det sju dagar kvar med en borgerlig regering, inte en timme längre, sju dagar sedan är det över.
Lars Ohly fortsatte sedan med att säga att om man tittar på Sverige nu så har det hänt en del saker som inte är så roliga och det Sverige som byggdes upp, så var det ett Sverige som byggdes efter principen av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Vänsterpartiet vill mycket.
Lars Ohly sa i sitt tal att Vänsterpartiet vill se många förändringar i samhället och han talade om att det måste byggas fler billiga hyresrätter och om det byggs mer hyresrätter så kommer det också att generera fler arbeten förutom inom bygg, samma sak när det gäller infrastrukturen.
Lars Ohly talade om att det behövs storsatsningar på järnvägen så att tågen börjar komma fram i tid och det är bristen på järnvägsunderhåll idag som gör att förtroendet för järnvägen är så lågt.
Även om Lars Ohly pratade om allt det som Vänsterpartiet vill så var det inte några konkreta vallöften utan det här var mer om vilket typ av samhälle som Lars Ohly vill se.

Ett tal fullt av framtidstro.
Lars Ohly brukar vara duktig på att inge kampglöd och framtidstro i sina tal men i det här talet så var det ovanligt starkt och han verkar vara helt säker på att Vänsterpartiet kommer att göra ett riktigt bra val, men framför allt att Alliansen kommer att bli bortröstad från makten.
När maktskiftet väl är klart så verkar Lars Ohly också vara säker på att den nya regeringen kommer att införa socialistiska värderingar i samhället igen och att Vänsterpartiet kommer att ha något att säga till om.

Han inte med allt.
Vi fick en intervju med Lars Ohly efter att han hållit sitt tal och han berättade då bland annat att han faktiskt inte han med alla ämnen han tänkt tala om.
Det som inte hans med var om rasism och vikten av att bekämpa Sverigedemokratisk och rasistisk politik, men det får han ta nästa gång han håller tal.
Det viktigaste budskapet sa Lars Ohly var att skapa en välfärd utan vinstintressen och att Vänsterpartiet inte är till salu, välfärden är något som inte går att sälja ut hur som helst utan det är något vi ska äga och driva gemensamt.

Drömsamhälle.
Jag passade på att fråga Lars Ohly hur han drömsamhälle ser ut och svaret blev att det är inte så enkelt att formulera på några få meningar men av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov, de som har mycket de bidrar mer och de som har lite de behöver mer och så utjämnar vi skillnader.
Kulturpolitiken blir oftast bortglömd när det är val och Lars Ohly sa att han har förståelse för det eftersom det är så många andra frågor som behöver tas upp men han önskar att något parti nu sista veckan skulle säga att kulturen och kulturpolitiken är viktig.
Vänsterpartiet vill att en procent av statsbudgeten ska gå till kulturen istället för 0,8 procent som det är idag.
En sådan ökning skulle kunna ge stora förändringar och förbättringar inom kulturen och bland annat så skulle en procents regeln vid nybyggnationer verkligen kunna få ett genomslag och naturligtvis skulle det kunna innebära att fler konstnärer skulle kunna leva på sitt konstnärskap mot idag.

Stefany June, pop när den är som bäst.
Stefany June var tillbaka till Live at Heart det här året och de som hörde och såg henne förra året blev säkert positivt överraskade för det här är musik som sprider glädje.
Stefany June och hennes band spelar popmusik med refränger som fastnar och rytmer som gör att det är svårt att stå still speciellt som sångerskan inte står still på scenen mer än någon minut i taget och hennes energi är smittsam vilket märktes eftersom det snabbt blev en dansande publik framför scenen.
Vi fick höra lite nya låtar och några från förra året och det är alltid roligt att höra låtar man känner igen och Stefany June är en artist som fastnar i minnet, hon har en mjuk röst men den passar hennes stil och hela bandet verkar trivas extremt bra tillsammans och de gillar helt klart att spela för den här dagen blev det ett extranummer bara för att de inte ville sluta spela än.

Släppt en EP.
Stefany June berättade efter sin spelning att hon sedan förra året har släppt en ny EP med ballader och så har hon släppt sitt album och intresset har varit stort speciellt i hemlandet Holland.
Stefany har också varit ute och spelat mycket och den här vecka i Sverige och Örebro har varit riktigt bra, hon kände igen flera i publiken sedan förra året och de har haft stor publik när de har spelat, tyvärr så blev Stefany sjuk och var tvungen att ställa in en konsert då rösten inte bar men hon var nöjd med att ha klarat av den sista konserten i alla fall.

David Blair gillar Live at Heart.
David Blair är en singer/songwriter från Kanada och han har lite mer fart i sina låtar än vad jag normalt tänker när jag hör singer/songwriter och rösten gör att jag skulle kunna lyssna länge på honom.
Det roliga med en sådan här scen är att musiken blir blandad och man får oftast glada överraskningar och det här var en sådan.
David Blair har det där berömda något som gör att man lägger märke till honom direkt han kommer upp på scen och när han sedan börjar sjunga så blir det bara bättre.

David Blair gillar Sommarsverige.
David Blair sa efter sin spelning att det här var hans andra besök i Sverige och förra gången han var här så var det vinter, han han inte med att åka skidor eller snowboard under sitt förra besök så han sa att sommaren var bättre för allt är grönt och det är varmt och skönt.
David Blair har hållit på med musik professionellt i sju år och han beskriver sin musik som akustisk dans pop med lite inspiration och att ha positiva texter.

Gammal hederlig blues.
Shoutin Red hörde vi för första gången dagen före och även om hon bara spelade två låtar då så ville vi höra mer och det fick vi den här dagen.
Felicia Nielsen som hon egentligen heter spelar Blues och hon är riktigt duktig, speciellt gitarrspelet imponerar och sen tycker jag att det är kul att höra en ung tjej spela blues som oftast förknippas med äldre män.
Hon är duktig både på att spela och att sjunga så henne kommer jag hålla koll efter i framtiden.

Tidigt musikintresse.
Vi passade på att få en intervju med Shoutin Red när hon gick av scenen och hon berättade då bland annat att hon jämt lyssnat på musik men hon började spela gitarr för sex år sedan och hon har bara spelat live i ett år.
Felicia berättade att hon alltid har älskat blues och det är hennes favoritmusik, favoritartister är bland annat Robert Wilkins och Lightning Hopkins, många av de äldre blues legenderna.
Bluesen var folkmusik när den startade och Felicia gillar gitarrplocket som ingår i den äldre bluesen.

The Din.
The Din är ett brittiskt band och deras musikaliska blandning går faktiskt inte bra att beskriva, de måste höras och upplevas för det här är en upplevelse inte bara musik.
Musikaliskt är det många olika influenser som har smält samman och blivit The Din, de ser verkligen ut att ha kul på scen och deras musik är medryckande och livlig vilket publiken också blev.
Trumpet är inte ett så vanligt instrument så det var kul att de hade med det för det ger en helt annan känsla än bara gitarr bas och trummor så jag har förståelse för att det faktiskt var en hel del som kom till Våghustorget för att få höra bandet en gång till.

The Din kommer tillbaka.
Vi fick en intervju med The Din efter deras spelning och då berättade de att helgen i Örebro varit fantastisk och att Örebro känns som deras hem speciellt som att de fick samma hotellrum som förra året.
The Din försöker se och lyssna på andra musiker under Live at Heart och de uppskattar att alla spelningar är så nära varandra.
Festivalens publik får också ett väldigt bra betyg av bandet, på en spelning var det tomt framför scenen men en minut innan de skulle börja då blev det fullpackat och det är något som bandet inte är vana vid, att publiken kommer i tid.
Ni som fastnade för det här bandet kommer att få en chans till att höra dem i slutet av året då de kommer tillbaka till Sverige och så som planerna är just nu vill de avsluta den turnén i Örebro.

En lokal artist också.
Niclas Ekholm lyckades med konststycket att vara på scenen två gånger under tiden som Left at Heart höll på, för han körade helt spontant åt Stefany June och det är inte första gången som vi ser Niclas slänga sig in i något som händer, bara för att han känner för det.
Musik ska vara spontant och Niclas är spontan, sen att han skriver bra låtar och har en bra sångröst det gör det bara ännu bättre och ibland kan jag fundera på varför vi inte hör honom oftare.

Kanonbra spelning.
Niclas Ekholm var nöjd med sin spelning och han berättade att han jämt har varit vänster i sin politiska åsikt och att samhället ska stå för det som vi behöver ha, han har en solidarisk inställning till hur han vill att samhället ska fungera och han sa också att vi ska betala mycket i skatt så att vi kan betala för vård, skola och omsorg.
Musik och politik hör ihop och Niclas berättade att han skriver ganska mycket om sådant han tycker illa om och musiken har alltid varit revolutionstankar i och musiken är kraftig på det sättet.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar