×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-09-06  

Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet, på besök i Örebro.

Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet, på besök i Örebro.
Lärarförbundet avslutade sin miniturné genom Mellansverige i Örebro och då ingick ett kort stopp på valtorget där hon pratade med Karolina Wallström (FP), Maria Haglund (M) och Thomas Esbjörnsson (S).
Politikerna fick göra ett test för att ta reda på vilken lärarroll de skulle passa för och anledningen är att det inom en snar framtid kommer att saknas många lärare i skolan.


8 Klickbara bilder

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com


Lärarförbundet avslutade sin miniturné genom Mellansverige i Örebro och då ingick ett kort stopp på valtorget där hon pratade med Karolina Wallström (FP), Maria Haglund (M) och Thomas Esbjörnsson (S).
Politikerna fick göra ett test för att ta reda på vilken lärarroll de skulle passa för och anledningen är att det inom en snar framtid kommer att saknas många lärare i skolan.

Lärarförbundet på valturné.
Eva-Lis Sirén berättade att Lärarförbundet har en liten egen valturné för att få politiker att sätta skolan först och idag så var det både skolbesök där hon träffade lärare och politiker.
Träffen på Stortorget handlade om den stora lärarbristen som snart kommer att finnas och jag passade på att fråga våra lokala politiker vad de gör åt den kommande lärarbristen.
Thomas Esbjörnsson var först med att svara och svaret blev att de gör det de kan, försöker att höja möjligheten för lärarna att utvecklas i sitt yrke och att hänga med i löneutvecklingen, även om Örebro släpar efter en del där.
Thomas Esbjörnsson sa också att vi är lite gynnade och det är man alltid när man är en utbildningsort så lärarbristen är inte jätteakut just i Örebro.

Vi måste behålla lärarna också.
Karolina Wallström svarade med att vi måste ju kunna behålla lärarna också, både de nya och de som jobbat länge och få dem att stanna kvar i Örebro och då gäller det att de får en bra arbetsgivare som strukturerar upp arbetet och att de har tillräckliga resurser och där finns det en del kvar att göra. Maria Haglund sa att rent konkret så måste det satsas mer pengar på skolan och Moderaterna vill också se mindre klasser speciellt i de lägre åldrarna så att lärarnas arbetssituation ska bli bättre.

Pedagogiska politiker.
Eva-Lis Sirén berättade att det kommer att saknas uppemot 50 000 lärare om fem år så var hon runt och kollade temperaturen här, om det finns blivande lärare som är beredda att byta karriär och bidra till att lindra lärarbristen och testet visade att det fanns stora förmågor även inom politiken.
- Politisk pedagogik sysslar jag med och vi har också pedagogiska politiker, sa Eva-Lis Sirén.

Tre politiker tre helt olika lärarroller.
Thomas Esbjörnsson är lärare och han sa att det som tur var blev svenskalärare på honom så han hade valt rätt.
Karolina Wallström sa att hon kammade hem fritidshemmen tack vare sin stora kreativitet och uppfinningsförmåga.
Maria Haglund blev SO lärare med inriktning på samhällsvetenskap.

Kommer behöva många lärare.
Eva-Lis Sirén berättade också att det kommer att behövas många olika lärare framöver och att locka nya att bli lärare, det är på så sätt som elevernas resultat kan vändas.
För att behålla de lärare som finns idag så är lönerna avgörande, lönerna måste upp och arbetsbelastningen som måste ner de två sakerna går inte att komma undan.
Lärarna måste få ägna sig åt det som är viktigast nämligen eleverna, vare sig det är treåringar eller trettonåringar.

Viktigaste skolfrågan.
Jag passade på att fråga politikerna vilka deras viktigaste skolfrågor är i valet och Thomas Esbjörnsson svarade med att Socialdemokraterna håller med Lärarförbundet om att det är löner och arbetsbörda som är viktigast men sedan är det ju takt och detaljer som skiljer, men det finns en bra dialog.
Skolan är ett nationellt problem och alla måste arbeta ihop för att lösa dem. Karolina Wallström svarade att det är att kunna möta alla barn på deras behov och skräddarsy undervisningen för alla barn och det behövs bättre arbetsro i klassrummen och framförallt när det gäller de yngre barnen och Karolina Wallström vill satsa mycket på förskola och de yngre barnen i skolan för att bygga en trygg grund.
Maria Haglund svarade att varje elev måste få mer tid med en bra lärare och då är det viktigt med mindre klasser för att läraren ska få möjlighet att se varje elev.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar