×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-08-26  

Stefan Löfven (S) höll tal på Våghustorget.

Stefan Löfven (S) höll tal på Våghustorget.
Under måndagen var Stefan Löfven och Magdalena Andersson på ett snabb besök i Örebro som en del i deras valturné.
Det var många som samlades på torget för att få lyssna till Socialdemokraternas partiledare, men innan det var dags för Stefan Löfven och Magdalena Andersson höll Lena Baastad ett kort tal.

Se hela talet.
Under måndagen var Stefan Löfven och Magdalena Andersson på ett snabb besök i Örebro som en del i deras valturné.
Det var många som samlades på torget för att få lyssna till Socialdemokraternas partiledare, men innan det var dags för Stefan Löfven och Magdalena Andersson höll Lena Baastad ett kort tal.

Ett viktigt val sa Lena Baastad (S).
Lena Baastads tal innehöll rätt mycket, men hon lade stor vikt vid att det här valet är viktigt både på lokal och regional nivå och hon talade om det som Socialdemokraterna vill göra efter valet om de sitter kvar i majoritet.
Fortsatta satsningar på skolor och förskolor och att alla som kan arbeta ska göra det, den sittande majoriteten i Örebro kommun har hunnit med en hel del sedan senaste valet också och det Lena Baastad verkade vara mest nöjd med är de fritidsaktiviteter som kommunen och det civila samhället arrangerar på sommaren för att alla barn ska ha möjlighet att få göra något roligt under sommarlovet.

Socialdemokraterna vill fortsätta investera.
Lena Baastad sa i sitt tal att Socialdemokraterna vill fortsätta att investera i skolor och förskolor och att det är det som oppositionen kallar för betongpolitik och Lena Baastad svarade med att det handlar om att ta ansvar för Örebros utveckling även om det går åt betong till att bygga nytt. Lena Baastad avslutade sitt tal med att säga att något som Örebro är bra på det är att samarbeta för att hitta lösningar och Örebro kommun samarbetar på många olika plan.
- Jag tror att samarbete bygger ett samhälle starkt, visst finns det olika åsikter men det kan ju faktiskt göra att ett förslag blir ännu bättre när man tvingas diskutera och bryta de där åsikterna, sa Lena Baastad.

Valet är inte klart än.
Stefan Löfven inledde sitt tal med att säga att valet är långtifrån klart än, om Socialdemokraterna ska hamna i regeringsställning så måste de arbeta ända fram till valdagen och det Socialdemokraterna vill ha mandat för är att få ett Sverige som håller ihop.
- Vi lever i ett fantastiskt land, Sverige är något att vara stolt över och vi är det, men någonting håller på och går sönder i vårt land och jag tror att de flesta känner av det på något sätt, sa Stefan Löfven.

Ett framtidsprojekt för hela Sverige.
Stefan Löfven talade om att Socialdemokraterna har ett framtidsprojekt för hela Sverige och de vill att alla ska känna ansvar och veta sin plats i samhället.
Som ung ska man gå igenom skolan och veta att man har rätt till välfärden när man behöver den och Stefan Löfven vill satsa på ett Sverige som håller ihop och Socialdemokraterna fokuserar på jobben, skolan och välfärden.
Ingen ung ska behöva börja sitt vuxna liv med att hamna i arbetslöshet och därför vill Socialdemokraterna investera i bostäder, infrastruktur och sådant som gör Sverige starkt i framtiden.

Konkreta löften.
Stefan Löfven gav också några löften som Socialdemokraterna tänker inför om de hamnar i majoritet i riksdagen efter valet.
Socialdemokraterna vill införa trainee platser inom vården och inom äldreomsorgen, traineeplatserna ska vara till för unga så att de kan bidra till samhället samtidigt som de lär sig ett yrke.
25 000 traineejobb ska skapas och Örebro Län får 886 av de jobben som ska fördelas på sjukvård och äldreomsorg.

Alla barn ska komma igenom skolan.
Stefan Löfven sa i sitt tal att alla barn ska komma igenom skolan och ut i vuxenliven som starka och fria individer med tillräckliga kunskaper och det ska vara alla barn, inte de flesta.
Det ska vara tidiga insatser så förskolegrupper ska inte vara större än 15 barn, i skolan ska de stora klasserna minskas och det gäller lågstadiet.
Läraryrket ska bli mer attraktivt och det gäller både utbildningen och arbetet.
Lärarutbildningen ska förändras så att fler läser klart och avhoppen blir färre och sedan ska Socialdemokraterna avsätta 2,5 miljarder som arbetsmarknadens parter ska få förhandla om hur de ska fördelas på lärarna.

Skolan ska bli jämlik.
Stefan Löfven sa bland annat i sitt tal att skolan behöver bli mer jämlik och ett steg på vägen är att ta bort läx-rut och se till att alla barn får läxhjälp efter behov.
Satsningar på skolan kom också som ett löfte och då blir det 316 fler lärare i Örebro län och nästan 1500 fler utbildningsplatser.
Två miljarder extra kommer också att gå till sjukvården förutom trainee platserna och de här extrapengarna ska de olika regionerna eller landstingen besluta hur de extra pengarna ska användas och anledningen till att pengarna inte är öronmärkta till ett visst syfte är för att det ser olika ut i landstingen så därför får de hantera pengarna själva och lägga dem där de behövs bäst.

Många löften.
Stefan Löfven kom med många löften under sitt korta tal och det som mottogs av mest jubel var att pension ska beskattas lika mycket som lön, men Stefan Löfven sa inte när skatten för pensionärer ska sänkas bara att det är ett tydligt mål för Socialdemokraterna.

Sverige ska skötas som en stor familj.
Stefan Löfven avslutade sitt tal med att säga att Socialdemokraterna vill ha mandat av Svenska folket att bygga ett gemensamt Sverige.
Socialdemokraterna söker mandat för att bygga detta Sverige som håller ihop men Stefan Löfven sa också att de som vill se en förändring ska inte fundera på att taktikrösta utan för att Socialdemokraterna ska kunna genomföra sina idéer så måste de ha egen majoritet i riksdagen.
- Vi ber inte om mandatet att göra detta åt er, utan vi ber om mandatet att göra det tillsammans med er, tillsammans ska vi bygga ett Sverige som håller ihop, ett solidariskt Sverige, sa Stefan Löfven.

Satsningar på infrastruktur.
Vi fick en kort intervju med Stefan Löfven efter hans tal och få berättade han bland annat att Socialdemokraterna vill investera i nya järnväg, så kallade höghastighetsbanor och underhållet på järnvägen får 10 miljarder extra till underhåll.
Stefan Löfven sa att underhållet av järnvägen är idag alldeles för dåligt och Socialdemokraterna vill samla underhållet av järnvägen i statlig regi för att få en bättre kontroll.
- Det är alldeles för splittrat idag, ingen som har överblick över hur statusen faktisk är på våra järnvägar, sa Stefan Löfven.

Järnvägsunderhållet är viktigt.
På frågan om Stefan Löfven ser något mer som borde förstatligas igen så blev svaret inte just nu, men att järnvägsunderhållet behöver samlas ihop för att som det är idag är det ingen som har koll, det är alldeles för splittrat.
Bara i Stockholm har det varit två urspårningar under ett år och dar orsakat kraftiga förseningar men Stefan Löfven sa att tanken slår ibland att tänk om det hänt något ännu allvarligare.
Den stora tågolyckan i England ska inte repeteras i Sverige på grund av för uppdelat underhålls ansvar.

Mer gemenskap behövs.
Stefan Löfven sa att det behövs mycket mer gemenskap och han tror att människor är trötta på att allt handlar om några kronor till i plånboken, det är klart att människor vill höja sin standard men många är lika intresserade av vad vi kan bygga tillsammans.
- Sverige kommer ha en stark position också i en global ekonomi om vi samarbetar, det är det som är Sveriges identitet, sa Stefan Löfven.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar