×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-08-23  

Val 2014 Politikerpresentationen : Ia Malmqvist (MP).

Val 2014 Politikerpresentationen : Ia Malmqvist (MP).
Ia Malmqvist är ett av Miljöpartiets första namn på kommunvalslistan och vi bokade en intervju med henne för att höra vad hon ser som viktigt.

Ia Malmqvist är ett av Miljöpartiets första namn på kommunvalslistan och vi bokade en intervju med henne för att höra vad hon ser som viktigt.

Vilken fråga brinner du mest för?
- I kommunpolitiken så tror jag nog allt att det är, jag tycker att matproduktionen tillsammans med landsbygden, alltså ett hållbart, att vi skapar en hållbar matproduktion i länet och i Örebro kommun så klart men många bönder bor ju faktiskt också i länet och inte bara i Örebro kommun, men en hållbar matproduktion skulle jag säga.

Varför just den?
- Mat är något som vi alltid, som vi behöver vi måste ha vissa näringsämnen i oss och jag är en av dem som tror att man kan förebygga många sjukdomar på grund av hur man äter och ren och frisk ekologisk helst mat och då också gärna så klart, man ska inte ställa ekologiskt mot närproducerat, men nära, ekologiskt, utan massa konstigheter, ren och frisk mat helt enkelt, det tror jag vi behöver.

Om du fick införa någonting just när det gäller ekologisk mat i Örebro vad skulle det vara?
- Jag har lagt ett ledamotsinitiativ i kommunstyrelsens utskott om att vi ska ha, införa 100 procent ekologiskt fram till 2020 i vår egen verksamhet, alltså i skolor och äldreomsorg.

Hur står sig Örebro kommun just när det gäller sådant?
- Vi är duktiga på det, vi har kommit en bra bit på väg men jag tycker att vi kan bli lite vassare, flera andra kommuner runt om i Sverige har tagit just sådana här 100 procent ekologiska mål, en del 2020 och en del 2023 tror jag.

Vad tycker du Örebro kommun ska ha?
- 2020.

Så det är en liten stund kvar?
- Ja det är det, det är bara sex år, bara sex år och det går fort, sex år går fort men vi måste vara på den här frågan och då måste man också tänka till så att man inte, tar vi det för snabbt så är risken att importen ökar väldigt, så vi måste ha en tid för omställning, därför tycker jag att sex år är lagom.

Någon mer fråga som du tycker är extra viktig i det här valet?
- Jag tycker att det är viktigt med klimat och miljöpolitik över huvud taget, skolan är väldigt viktig, att eleverna får tid med sina lärare och att vi respekterar lärarnas arbete och höjer deras löner. Sen är äldreomsorgen väldigt viktig, dom som har tjänat vårat land i, under hela sin livstid vi måste ta hand om dom på ett värdigt sätt.
Sen har vi massa med bilfri innerstad och vi vill inte ha rötslam på åkermarkerna och det går ju ihop med den ekologiska matproduktionen, så det finns några sådana där som jag brinner lite extra för.

Vad är din vision för Örebro?
- Vision, pratar vi hur lång tid fram, ja, jag vill gärna ha en bilfri innerstad där vi har tid för våra äldre och där barnen i skolan får den utbildning de faktiskt är värd för det är ju våra kommande generationer och att vi får ren och frisk mat.

Hur långt tid framåt tror du att det ligger?
- Att införa allt det där?
Jag tror inte att vi klarar av allt det där på en mandatperiod, men två kanske.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar