×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2014-08-20  

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Stortorget.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Stortorget.
På tisdagen var Civil- och bostadsminister Stefan Attefall på besök på Stortorget i Örebro och det blev en kort frågestund av Ewa Sundqvist (KD) innan han fick möjlighet att prata med de som tagit sig till torget, fast Stefan Attefall fuskade faktiskt lite och pratade med några besökare innan Ewa Sundqvist han få tag på honom.


2 Klickbara bilder

©2014 Johan Gullberg - knytpunkt.com

På tisdagen var Civil- och bostadsminister Stefan Attefall på besök på Stortorget i Örebro och det blev en kort frågestund av Ewa Sundqvist (KD) innan han fick möjlighet att prata med de som tagit sig till torget, fast Stefan Attefall fuskade faktiskt lite och pratade med några besökare innan Ewa Sundqvist han få tag på honom.

Inte mycket nytt.
Stefan Attefall är en minister vi träffar relativt ofta och den här stunden på Stortorget tog inte fram något nytt och det var inga vallöften från Kristdemokraterna utan mest att de gick igenom vad de har fått igenom i riksdagen.
Det är möjligt att det här med att en lokal Kristdemokrat ställer frågor blir lite åt det hållet, jag föredrar att den besökande politikern får hålla ett tal eftersom de då själva kan välja vad de vill prata om och det finns ett mer naturligt flyt då.

Ska bli enklare att bygga.
Under tiden på Stortorget så pratade Stefan Attefall mest som bostadsminister och han berättade att de har fått igenom flera förenklingar i bygglagarna men att de vill få in ännu fler och han känner sig inte alls klar med arbetet.
Det som har blivit mest uppmärksamhet av de nyheter som införts är Attefallshuset.
Attefallshuset behöver inget bygglov men det får inte vara hur stort som helst och det får inte ligga hur nära tomtgränsen, men om alla kriterier är uppfyllda så behöver den som vill bygga bara skicka in en anmälan till byggnadsnämnden.
Sen har det kommit fler förenklingar också, men Stefan Attefall sa att det kommer att ta minst en period till i regeringen för att få igenom alla de förändringar som han vill göra.

Inte bara bostäder utan civila frågor också.
Som civilminister har Stefan Attefall bland annat hand om Länsstyrelserna i landet och där handlar det också om reformarbete och att använda pengarna på rätt sätt berättade Stefan Attefall.
Stefan Attefall har också hand om statlig förvaltningspolitik och där har de precis skapat en ny statlig myndighet som ska serva andra myndigheter när det till exempel gäller elektroniska arkiv.
- I stället för att varje myndigheter ska bygga upp egna datasystem för elektroniska arkiv så skapar man ett gemensam organ för detta, sa Stefan Attefall.

Intensiv dag.
Stefan Attefall startade dagen i Västerås med ett besök på Länsstyrelsen och där pratade de om hur de ska hantera efterarbetet med branden.
I Örebro blev det mest bostadsfrågor och Stefan Attefall sa att han pendlar mellan bostadsfrågor, statlig förvaltningspolitik och Länsstyrelsefrågor.
På Stortorget blev det mest frågor om att bygga nya bostäder och att få göra enklare och fler bygglovsbefriade åtgärder och det var många frågor om just byggande.

Har lagt 112 skarpa förslag.
Stefan Attefall berättade att han lagt 112 skarpa lagförslag till riksdagen och även om han inte fått igenom alla förslag så handlar många av förslagen om enklare hantering av tillbyggnader etter utbyggnader på befintliga hus, berättade Stefan Attefall.
Stefan Attefall berättade också att han är nöjd med alla förändringar han fått igenom men än så har han inte kunnat se full effekt av förenklingarna, men det hoppas han ska synas snart, för byggas måste det.

Vill fortsätta.
Stefan Attefall vill fortsätta förenklingsarbetet och det finns mycket kvar att göra, just nu är det flera utredningar på gång och det handlar bland annat om att ha gemensamma regler, det fungerar inte att titta på bostadsbyggandet ur bara ett kommunalt perspektiv berättade Stefan Attefall.
Möjligheterna att överklaga bygglov är också något som Stefan Attefall vill titta på för att kunna korta ner tiderna som ett överklagande tar idag.
- Hur kan vi korta det ytterligare, så det går snabbare och man behåller rättssäkerheten, sa Stefan Attefall.

Bostäder är en valfråga.
Stefan Attefall sa att bostadsfrågan är en valfråga, kanske inte lika het som jobben och regeringsfrågan, men det är en fråga som är betydligt hetare i den här valrörelsen än i tidigare valrörelser.
Speciellt i de stora städerna är det en viktig fråga eftersom det är störst bostadsbrist där.
Idag byggs det nya hyresrätter i orter som inte byggt nytt på länge så det börjar röra på sig.
Stefan Attefall sa att det behöver byggas runt 40 000 nya bostäder per år och det är vi uppe i nu men Stefan Attefall kunde inte svara på hur lång tid det tar innan bostadsbristen är borta men han var tydlig med att vi måste bygga mycket och snabbt för att nå balans i byggandet.
- Vår bedömning är att ligger vi på en 45 000 lägenheter de närmaste åren och så långsiktigt på en 40 000 då kan vi successivt beta av bostadskrisen, sa Stefan Attefall.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar